-
Čas přípravy5 min
-
Doba vaření35 min
-
Porce4
-
Celkový čas40 min
Zeleninové polévky jsou skvělé ne jen v zimním a podzimním období, kdy tělu dodají potřebné vitamíny a zároveň zahřejí. Tuto jemnou polévku se smetanou a špenátem si připravíte sami klidně i ze zmrazeného špenátu.
Špenátová polévka se smetanou je velmi snadná na přípravu a nezabere vám mnoho času. Většinu ingrediencí do této zeleninové polévky najdete téměř v každé kuchyni.
Suroviny na špenátovou polévku se smetanou
- 3 středně velké brambory
- 1 bílá cibule
- 50 g másla nebo oleje
- 2-3 lžíce hladké mouky
- 300 g zmrazeného špenátu
- 1.5 l zeleninový vývar nebo voda
- 2 stroužky česneku
- 2 vejce
- 200 ml smetany ke šlehání
- sůl & pepř
- hrst nasekané pažitky na ozdobu
TIP: Mražený špenát můžete nahradit 500 g čerstvého špenátu.
Špenátová polévka se smetanou postup přípravy
- Nejprve si oloupejte a nakrájejte brambory na kostičky. Dejte je stranou do misky a zalijte studenou vodou. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. V hrnci si rozpusťte máslo a na něm cibuli restujte zhruba 5 minut.
- Zaprašte cibuli hladkou moukou a dále restujte za stálého míchání do světle zlaté barvy. Zalijte studeným vývarem nebo vodou, přidejte brambory a přiveďte k varu.
- Po 10 minutách přidejte špenát a prolisovaný česnek. Pokud používáte čerstvý špenát, tak jej propláchněte studenou vodou a poté spařte vroucí vodou. Povařte polévku dalších 5-7 minut a poté směs rozmixujte tyčovým mixérem.
- Nyní vmíchejte rozšlehané vejce do polévky. Stáhněte polévku z plamene a vmíchejte tučnou smetanu. Lehce prohřejte bez vaření, aby se smetana nezdrcla.
- Nakonec polévku ochuťte solí s pepřem a přidejte opečené krutonky z pečiva při podávání.
TIP: Do polévky společně se smetanou můžete vmíchat parmazán. Parmazán se dá také použít při přípravě krutonů. Pokud je připravujete v troubě, můžete je lehce posypat parmazánem, který se při pečení připeče na krutony.
Chutnala vám špenátová polévka se smetanou? Vyzkoušejte také:
Leave a Review Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Recipe Reviews