Špenátová polévka se smetanou

Špenátová polévka se smetanou
  • Čas přípravy
    5 min
  • Doba vaření
    35 min
  • Porce
    4
  • Celkový čas
    40 min

Zeleninové polévky jsou skvělé ne jen v zimním a podzimním období, kdy tělu dodají potřebné vitamíny a zároveň zahřejí. Tuto jemnou polévku se smetanou a špenátem si připravíte sami klidně i ze zmrazeného špenátu.

Špenátová polévka se smetanou je velmi snadná na přípravu a nezabere vám mnoho času. Většinu ingrediencí do této zeleninové polévky najdete téměř v každé kuchyni.

Suroviny na špenátovou polévku se smetanou

  • 3 středně velké brambory
  • 1 bílá cibule
  • 50 g másla nebo oleje
  • 2-3 lžíce hladké mouky
  • 300 g zmrazeného špenátu
  • 1.5 l zeleninový vývar nebo voda
  • 2 stroužky česneku
  • 2 vejce
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • sůl & pepř
  • hrst nasekané pažitky na ozdobu

TIP: Mražený špenát můžete nahradit 500 g čerstvého špenátu.

Špenátová polévka se smetanou postup přípravy

  1. Nejprve si oloupejte a nakrájejte brambory na kostičky. Dejte je stranou do misky a zalijte studenou vodou. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. V hrnci si rozpusťte máslo a na něm cibuli restujte zhruba 5 minut.
  2. Zaprašte cibuli hladkou moukou a dále restujte za stálého míchání do světle zlaté barvy. Zalijte studeným vývarem nebo vodou, přidejte brambory a přiveďte k varu.
  3. Po 10 minutách přidejte špenát a prolisovaný česnek. Pokud používáte čerstvý špenát, tak jej propláchněte studenou vodou a poté spařte vroucí vodou. Povařte polévku dalších 5-7 minut a poté směs rozmixujte tyčovým mixérem.
  4. Nyní vmíchejte rozšlehané vejce do polévky. Stáhněte polévku z plamene a vmíchejte tučnou smetanu. Lehce prohřejte bez vaření, aby se smetana nezdrcla.
  5. Nakonec polévku ochuťte solí s pepřem a přidejte opečené krutonky z pečiva při podávání.

TIP: Do polévky společně se smetanou můžete vmíchat parmazán. Parmazán se dá také použít při přípravě krutonů. Pokud je připravujete v troubě, můžete je lehce posypat parmazánem, který se při pečení připeče na krutony.

Chutnala vám špenátová polévka se smetanou? Vyzkoušejte také:

    Mohlo by se vám líbit

    Recipe Reviews

    • Bronislava

      Zkuste ji místo z mraženého špenátu udělat z čerstvých mladých kopřiv. je ještě lepší.

    Leave a Review

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.